Zomerstraten

In 2020 startte de Voetgangersbeweging met de Zomerstraat-campagne. De coronacrisis maakte het belang van kwaliteitsvolle publieke ruimte in de onmiddellijke woonomgeving – in élke woonomgeving – duidelijk. De meeste straten zijn in de eerste plaats gebouwd om verplaatsingen te faciliteren. In duizenden Vlaamse straten zonder groen, bomen, zitbanken of speelvoorzieningen valt weinig te beleven.

Hier wil de Voetgangersbeweging iets aan doen. Met de steun van de Vlaamse regering en Vlaams minister Bart Somers, stelde de Voetgangersbeweging voor om in alle Vlaamse steden en gemeenten Zomerstraten in te richten. Een Zomerstraat geeft mensen de kans om hun eigen straat om te vormen tot een leuke vakantieplek om samen van de zomer te genieten.

Op de campagnewebsite vind je heel wat tips om ook jouw straat om te toveren tot een fijne ontmoetingsplek! Dus zet je stoel buiten voor een apéro met de buren. Schrijf een groot gedicht op straat. Richt een parkeerplek in als zitruimte of sluit de straat tijdelijk af voor extra veel speel- en ontmoetingsruimte. Het kan allemaal!