Doorlopende straten
Doorlopende straten Bezoek projectwebsite

In 2012 lanceerden de Internationale Voetgangersfederatie (IFP) en de Voetgangersbeweging (toen nog onder Steunpunt straten) het unieke project “Doorlopende Straten”, een wereldprimeur! 

Straten die doodlopen voor auto’s werden voorheen steeds aangeduid met een verkeersbord F45 ‘doodlopend’. Uit een steekproef van de Voetgangersbeweging bleek er bij 75% van de F45 borden, echter wel een doorgang te zijn voor voetgangers en fietsers! In totaal ging het om meer dan 20.000 trage wegen. Omdat deze niet werden aangeduid, bleven ze vaak onbekend. Nochtans bieden deze doorgangen meestal een veiligere en aangenamere doorsteek.

Om het gebruik van deze doorsteken te verhogen en voetgangers en fietsers de juiste informatie te geven, ontwierp en verdeelde de Voetgangersbeweging doorlopende straten-stickers. Hiermee konden gemeenten eenvoudig en goedkoop hun F45 borden aanpassen. De actie was een groot succes en sinds 2013 heeft de wegcode er een nieuw verkeersbord bij: F45b, doodlopende weg, uitgezonderd voor voetgangers en fietsers.