Voetgangersbarometer

We zijn allemaal voetganger, elke dag. Te voet naar het werk of naar school; tijdens het shoppen; al wandelend met of zonder hond; wanneer we op straat komen om mensen te ontmoeten of enkel voor de laatste meters richting bus, fiets of auto. We hebben het recht om vlot, veilig en comfortabel te voet te gaan. Maar onze noden verschillen afhankelijk van onze leeftijd, ons geslacht, het moment van de dag waarop we ons verplaatsen, de reden van onze verplaatsing. Over de kenmerken en gewoonten van voetgangers in België was tot nu toe weinig bekend.

Daarom lanceerden de Voetgangersbeweging, Tous à pied en Walk (verenigingen die belangen van voetgangers verdedigen en wandelen promoten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel) een grootschalige enquête naar de mening van voetgangers in heel ons land. Dit gebeurde dankzij een financiering van de FOD Mobiliteit en Vervoer. De verenigingen vonden het hoog tijd dat de behoeften van de grootste groep mensen die zich verplaatst (ver voor fietsers en automobilisten) eindelijk beter gekend en erkend worden.

Gedurende twee maanden namen meer dan 13.500 mensen deel aan de online bevraging! Op basis van hun reacties werd een score op 20 toegekend aan de bewandelbaarheid van de publieke ruimte, zowel op nationaal, gewestelijk als lokaal niveau. Met een nationaal resultaat net boven het gemiddelde (10,4/20) zijn Belgische voetgangers niet erg tevreden over de omstandigheden waarin ze zich te voet verplaatsen. In onderstaande infographic werden een aantal cijfers uitgelicht. Een volledig overzicht van de resultaten vind je op de Voetgangersbarometer website.