Bewandelbare ruimte bij de deur

Bewandelbare ruimte bij de deur

Door de coronacrisis gaan heel wat mensen dagelijks even wandelen in eigen buurt. Het biedt afleiding en frisse lucht, brengt ons in beweging, helpt tegen een gevoel van opgesloten zitten of werkt troostend. Het belang van bewandelbare ruimte bij de deur is daardoor nog nooit zo voelbaar geweest. Wie in een groene en rustige buurt woont, met voldoende open ruimte, goede voetpaden, enzovoort, heeft geluk. Voor wie op een plek woont waar een blokje rond wandelen niet veilig of aangenaam kan, voelt dit aan als een groot gemis. Hoewel de maatregelen tijdelijk zijn, is het belang van bewandelbare ruimte bij de deur blijvend.

Dagelijks wandelen helpt

Door een dagelijks wandeling voelen we ons beter, zowel lichamelijk als mentaal. Met dank aan de endorfines die vrijkomen, de beweging, frisse lucht en verandering van omgeving. Allemaal dingen die vermoeidheid en depressie counteren. Bovendien maakt wandelen je creatiever. Een korte wandeling stimuleert je hersenen en zorgt dat je frisser en geconcentreerder kunt werken.

Ook na de crisis zijn heel wat mensen aangewezen op bewandelbare ruimte bij de deur. Voor ontspanning of functionele verplaatsingen. Denk aan ouderen die voor verdere verplaatsingen vaak afhankelijk zijn van anderen. Denk aan mensen met een lager inkomen die ook in vakantieperiodes vaker in eigen buurt blijven. Denk aan kinderen die te voet naar school gaan of buiten willen spelen. Maar hetzelfde geldt voor werknemers die acht uur per dag tussen vier kantoor-of fabrieksmuren zitten. Niet toevallig worden de Brusselse parken rond lunchtijd overrompeld door duizenden joggers en wandelaars die hun werkplek even ontvluchten.

Veel mensen zitten gedurende de dag voor lange tijd stil, met heel wat negatieve effecten op de gezondheid tot gevolg. Voldoende afwisselen tussen zitten en rondwandelen is daarom enorm belangrijk. Het zou fantastisch zijn als een dagelijkse wandeling ook na coronatijden een gewoonte kan blijven. Uiteraard zullen velen op dat moment opnieuw minder tijd hebben. Daarom is het belangrijk dat een aangename wandeling eenvoudig en in eigen buurt kan. Als pauze tijdens de werkdag, op weg naar school of na het avondeten. Even een blokje rond om te bewegen en de gedachten te verzetten.

Verken je buurt

In onze normale dagelijkse routine volgen we meestal dezelfde wegen. Door nu noodgedwongen in de eigen buurt te wandelen, ontdekken heel wat mensen toffe plekken die ze voorheen niet kenden.

Nood aan beweging en frisse lucht? Ga op ontdekking in je directe omgeving. Door de plotse drukte op trage wegen, in bossen en parken of op kades langs het water blijkt het vaak onmogelijk de nodige afstand te bewaren. Vermijd daarom de gekende of drukke plekken en ga op zoek naar onbekend terrein. Misschien kom je tot de ontdekking dat er nog heel wat werk is om van jouw buurt een aangename wandelplek te maken. Misschien leer je je buurt op een andere manier kennen of ontdek je een aantal leuke plekken waar je later nog gebruik van kan maken. Hoe dan ook is het een aangewezen moment om te testen hoe aangenaam het wandelen is bij jouw deur.

Laat ons weten hoe wandelen in jouw buurt is. Deel een foto met de #iedereenvoetganger op Twitter, Facebook of Instagram en win het boek ‘Te voet’ van Shane O’Mara.

Bekijk het wedstrijdreglement.