Terugblik Congres Publieke Ruimte 2024

Terugblik Congres Publieke Ruimte 2024

Op 24 april organiseerden we voor de elfde keer het Congres en Forum Publieke Ruimte. Het evenement vond voor de derde en laatste keer plaats in de prachtige Koningin Elisabethzaal, in hartje Antwerpen. Met 640 deelnemers, 20 lezingen, 2 fietsexcursies, 27 standen, 10 eervolle vermeldingen, 3 prijzen die werden uitgereikt en de uitgave van het nieuwe praktijkboek werd het een zeer geslaagde editie. Het congresthema ‘Kies voor voetgangers’ was de rode draad doorheen heel de dag. Tim Verheyden, VRT journalist, leidde op een professionele manier het dagprogramma in goede banen.

Tom Dhollander, gedelegeerd bestuurder van Voetgangersbeweging, ging dieper in op het thema ‘Kies voor voetgangers’. Oktober werd hierbij officieel geïntroduceerd als maand van de voetganger. Stefaan Vandist bracht hierna meteen de eerste keynotesessie rond ‘Provotyping‘. Hij benadrukte de noodzaak van ‘verwondering’ en het overwinnen van angst, twijfel en onzekerheid die ons kunnen belemmeren. Hij pleitte voor het tastbaar maken van ideeën en concepten, zelfs op kleine schaal, om mensen te betrekken bij gedurfde experimenten en innovatieve interventies in de publieke ruimte. Ook in de andere keynotesessies stond de voetganger centraal. Onder meer Chris en Melissa Bruntlett, Birgit Cannegieter en Dennis Van Sluijs pleitten in hun sessie voor optimale voetgangersvoorzieningen.

Tijdens onze eigen sessie ‘Kies voor Voetgangers’, kwamen de deelnemers te weten welke obstakels mensen in België ervaren wanneer ze te voet gaan aan de hand van cijfers uit de Voetgangersbarometer. Daaruit bleek o.a. dat 40% van de Belgen te voet gaan in de eigen gemeente niet aangenaam vindt. We lichtten vervolgens toe welke veranderingen nodig zijn en hoe lokale besturen daar concreet mee aan de slag kunnen gaan. We riepen besturen op tot het ontwikkelen van beleidskaders en een voetgangersplan om doelgericht en efficiënt te werk te gaan. Tijdens oktober, de maand van de voetganger, brengen we daarom een Toolbox naar buiten voor het ontwikkelen van een geslaagd voetgangersplan! Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Net voor de lunch kwamen alle deelnemers opnieuw samen in de Koningin Elisabethzaal voor enkele spannende onthullingen. Schepen Caluwaerts mocht de nieuwe gaststad onthullen en de congressleutel officieel overhandigen aan … stad Brugge! Daarna was het langverwachte moment aangebroken om de zeventiende Prijs Publieke Ruimte uit te reiken. Kortrijk werd met het Groeningepark winnaar in de categorie ‘stedelijke projecten’. In dit project werd een grote geasfalteerde parking omgevormd tot een groen buurtpark voor alle leeftijden. Gemeente Wevelgem won met de herinrichting van de Bankbeekstraat de prijs in de categorie ‘Landelijke projecten’. De straat werd als missing link tussen een grote groene publieke ruimte en het provinciedomein ‘Bergelen’ getransformeerd naar aan groenblauwe ader. Tot slot was er de onthulling van de winnaar van de Publieksprijs. Die ging naar De Groene Zeedijk in Middelkerke. De zeedijk vormt een nieuwe tussenzone en biedt niet alleen een aangename omgeving voor wandelaars, maar benadrukt ook het belang van klimaatbestendig ontwerp. Bekijk alle projecten en videoreportages via de Databank Publieke Ruimte

Op het Forum konden de deelnemers doorheen de hele dag een bezoek brengen aan de stand van de Voetgangersbeweging om deel te nemen aan de stappenchallenge. Wie zijn reeds gezette stappenaantal doorgaf ontving een paar van de felbegeerde #iedereenvoetganger-sokken! Zo wilden we met z’n allen symbolisch naar de volgende congreslocatie in Brugge stappen. Dat doel werd ruimschoots behaald! We verzamelden in totaal 895.816 stappen. Goed voor 7 keer de afstand Antwerpen-Brugge oftewel te voet van Antwerpen naar Berlijn!

Aan het einde van de dag was er traditioneel een feestelijke receptie en keerden de bezoekers met goodiebag inclusief het gloednieuwe Praktijkboek Publieke Ruimte huiswaarts.


SAVE THE DATE: Congres Publieke Ruimte – 20.05.2025 BMCC Brugge

We zijn verheugd aan te kondigen dat het Congres Publieke Ruimte volgend jaar op 20.05.2025 zal doorgaan in het mooie Brugge. Prik de datum 20.05.2025 alvast in je agenda. Samenkomen in het hart van deze UNESCO werelderfgoedstad is uniek. Het congres zal plaatsvinden in het goed uitgeruste, centraal gelegen BMCC (Beurs-, Meeting- en Congrescentrum) dat in 2022 de deuren opende. Het is tevens de allereerste Vlaamse meeting- en congreslocatie met M+ toegankelijkheidslabel. Dat label garandeert dat het BMCC goed toegankelijk is voor iedereen. Het label bevat niet alleen criteria voor rolstoelgebruikers, maar ook voor mensen met een auditieve of visuele beperking. 

Samen met onze Ambassadeurs Publieke Ruimte en gaststad Brugge starten we heel binnenkort met het inhoudelijke programma voor het congres. Heb je een goede suggestie voor een actueel en relevant topic, ken je een goede spreker of heb je een andere suggestie? Laat het ons weten! Alle suggesties worden door het programmateam meegenomen in de voorbereidingen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *