‘Even uit de Vaart’ wint Verkeersveiligheidsprijs 2021!

‘Even uit de Vaart’ wint Verkeersveiligheidsprijs 2021!

Het project ‘Even uit de vaart: kindvriendelijke schoolomgeving aan de Langelede’ wint de Verkeersveiligheidsprijs 2021! Onder begeleiding van de Voetgangersbeweging werkten de gemeente, de school, ouders en buren samen aan een kindvriendelijkere schoolomgeving. Naast mobiliteit staan ook ontmoeting, beweging en vergroening er centraal. Het project werd gesteund door de Provincie Oost Vlaanderen. Tijdens de openingssessie van het Vlaams Congres Verkeersveiligheid op 16 maart 2021 werd de winnaar bekend gemaakt!

Bekijk hieronder het persbericht van de VSV:


Langeledeschool (Wachtebeke) wint
Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2021

Mechelen, 16 maart 2021

De Langeledeschool uit Wachtebeke (Oost-Vlaanderen) is bekroond met de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2021 voor haar project “Even uit de vaart”. Die jaarlijkse prijs is een onderscheiding voor concrete projecten die door hun vernieuwende aanpak wezenlijk bijdragen aan de verkeersveiligheid in Vlaanderen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maakte de winnaar vandaag bekend tijdens de openingszitting van het online Vlaams Congres Verkeersveiligheid.

De winnaar werd vandaag door de online congresdeelnemers gekozen uit drie genomineerden die een vakjury eerder had geselecteerd uit 19 kandidaten: “Allemaal VIB”, “Samenleven in het verkeer” en “Even uit de vaart”, drie lokale projecten uit respectievelijk Brasschaat, Gent en Wachtebeke.

Een korte toelichting bij het winnende project :

Even uit de vaart: kindvriendelijke schoolomgeving aan de Langelede (Voetgangersbeweging, gemeente Wachtebeke, Langeledeschool, met steun van de provincie Oost-Vlaanderen)

Ondanks haar landelijke ligging leidden de piekuren aan de Langeledeschool tot drukke en onveilige situaties en stond de schoolomgeving vooral in het teken van de auto. Leerlingen, (groot-)ouders, het buurtcomité en het schoolteam gingen daarom samen aan de slag met de Voetgangersbeweging, de gemeente en de provincie om een kindvriendelijke schoolomgeving te ontwerpen met ruimte voor duurzame mobiliteit, groen, beweging en ontmoeting. Er kwamen bloembakken tegen foutparkeren, een fietsstraat, een fietsenstalling voor ouders, een kleurrijk zebrapad en extra zitruimte aan het water. Hiernaast plaatste de gemeente ook avontuurlijke speeltuigen en maakte de school een groot stuk van de parking vrij voor een fijne ontmoetingsruimte in de vorm van een boot, een verwijzing naar de vroegere scheepvaart op de Langelede.

Perscontacten:
Werner De Dobbeleer Woordvoerder VSV, 0477 20 62 28, werner.dedobbeleer@vsv.be  
Machteld Claerhout Woordvoerder Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, 0498 90 91 00,
machteld.claerhout@vlaanderen.be