De SUV heeft alles in zich wat in een stad niet thuishoort.

De SUV heeft alles in zich wat in een stad niet thuishoort.

De verkoop van SUV’s stijgt. De Sports Utility Vehicles zijn groter, hoger en zwaarder en hun sportieve uiterlijk slaat aan bij de consument. “De stad is zijn nieuwe habitat.” meent de reclameslogan van de nieuwe Jeep Wrangler. Maar terwijl in steden volop gewerkt wordt aan schone lucht, slimmer ruimtegebruik en het terugdringen van het aantal verkeersdoden, doet de SUV het omgekeerde.

SUV’s hebben een grotere CO²-uitstoot dan doorsnee wagens. In tijden waarin burgers zich massaal scharen achter initiatieven als Curieuzeneuzen, Ringland, Filter-Café-Filtré en Paraat voor de Schoolstraat om te zorgen voor schone lucht, is dit onverantwoord. Door de populariteit van SUV’s is de CO²-uitstoot van auto’s zelfs gestegen in plaats van gedaald.

SUV’s zorgen voor een hoger gevoel van veiligheid voor wie erin zit, ten koste van andere weggebruikers. Bij een aanrijding met een SUV lopen voetgangers, volgens Amerikaans onderzoek, twee tot drie keer meer kans om te overlijden. Dit heeft te maken met het volume van de wagen en de plaats waar je als voetganger geraakt wordt. Bij een aanrijding met een gewone wagen belanden voetgangers of fietsers veelal op de motorkap terwijl bij een hoge SUV het lichaam de klap incasseert. In Berlijn is het debat rond een verbod op SUV’s in steden volop aan de gang nadat vier voetgangers er door een aanrijding om het leven kwamen. Ook bij ons is een debat over de plaats van de SUV in onze steden niet meer dan logisch.

SUV’s nemen veel ruimte in. In een constant groeiende samenleving kampen steden en gemeenten echter met een gebrek aan ruimte. Er wordt nagedacht over slimmer ruimtegebruik, verminderen van de parkeerdruk en gezocht naar meer plaats voor voetgangers, fietsers, groen, ontmoeting, beweging en recreatie. Grotere persoonswagens passen niet in dat plaatje.

Hoewel reclamespots anders doen vermoeden, kunnen we dus besluiten dat de SUV alles in zich heeft wat in een stad niet thuishoort.