Dagje aan zee? Bezoek de Groene Zeedijk in Westende!

Dagje aan zee? Bezoek de Groene Zeedijk in Westende!

Voor wie in de zomer een dagje naar zee wil, is de Groene Zeedijk in Westende een aanrader! Het project won recent de publieksprijs Publieke Ruimte 2024.

Belgische zeedijken vallen op door veel steen en beton, horecaterrassen in het midden van de wandelweg of parkeerplaatsen tot vlakbij de appartementen en het strand. In Middelkerke groeide de wens om de zeedijk te ‘ontslordigen’ en in te zetten op meer beleving. Een andere belangrijke factor voor het hertekenen van de zeedijk was de noodzaak om duurzame maatregelen te nemen tegen toekomstige zeespiegelstijgingen en extreme weersomstandigheden.

Sinds de zomer van 2023 heeft Westende een groene promenade die de traditionele stenen zeedijk vervangt. Deze promenade combineert stevige kustverdediging met groene esthetiek en zorgt voor meer zon, groen, bescherming en beleving. De toegankelijkheid van het strand en de zeedijk werden aanzienlijk verhoogd dankzij de obstakelvrije ruimte, aangepaste trappen en rolstoelhellingen en vernieuwde zitbanken. Vanaf 2025 wordt ook de Middelkerkse zeedijk volgens dit concept vernieuwd.

Bekijk hieronder het filmpje en ontdek het volledige project op onze Databank Publieke Ruimte.