#1 De voetganger met een boodschap

Wandelen in groep is een krachtig middel om een boodschap over te brengen. Denk aan sponsortochten, betogingen of een stille mars. In het Engels spreekt men zelfs over “to walk the talk”, een variant op het Nederlandse “geen woorden, maar daden”. Maar wat is de aantrekkingskracht van wandelen als communicatiemiddel?

1. Toegankelijkheid: Wandelen is toegankelijk, bijna iedereen kan meedoen.
2. Samenhorigheid: Samen wandelen in groep zorgt voor samenhorigheid. Iedereen wandelt in dezelfde richting naar één gemeenschappelijk doel.
3. Zichtbaarheid: Je begeeft je in de publieke ruimte en toont je steun of boodschap aan anderen.
4. Sociaal contact: Als wandelaar ben je aanspreekbaar en kan je gemakkelijk een babbeltje doen.
5. Beweging: Wandelen is actief bewegen. Het is een fijne activiteit op zich en je krijgt er energie van. Soms vraagt wandelen enige uithouding, zeker wanneer je gesponsord wordt per kilometer of gedurende een bepaalde tijd. In dat geval is ook de uitdaging voor velen een motivatie.

Dat is het voordeel van wandelen, je brengt er zoveel mensen mee op de been. Iedereen kan buitenkomen om te stappen. Daar moet je geen topsporter voor zijn of geen ongelooflijk goeie conditie voor hebben. Je kan gewoon komen wandelen.

Over Jürgen

Jürgen heeft zijn vrienden van de judoclub Beveren uitgenodigd om mee te doen aan de Levensloop, een evenement van de Stichting tegen Kanker. De uitdaging: 24 uur lang wandelen met je groep. Teams laten zich sponsoren en teamleden lossen elkaar af. In de tussentijd kunnen ze genieten van de vele activiteiten op het terrein.

24 uur stappen is symbolisch omdat patiënten en hun naasten 24/24 vechten tegen de ziekte. Voor Jürgen, zelf vechter tegen kanker, is het een onbeschrijflijk moment. Met zo veel mensen samen wandelen voor één gemeenschappelijk doel, geeft een groot gevoel van samenhorigheid. Het is een enorme steun voor de mensen die vechten tegen kanker. De beweging en de buitenlucht, die zijn mooi meegenomen.

Met dank aan:

Jürgen, Judoclub Beveren, Levensloop Beveren & Nina Meijer.


Deel een foto van jouw voetgangersmoment met #iedereenvoetganger en win een wandelweekend!